top of page
Zoeken

Opmars van herbestemmen en transformeren in woningbouwOpmars van herbestemmen en transformeren in woningbouw


Foto: Nul20


Leegstand heeft epidemische vormen aangenomen waardoor transformatie en herbestemming één van de belangrijkste nationale opgaven worden. Amsterdam laat zien hoe het zou moeten.De sterke groei van het aantal woningen in aanbouw is namelijk vooral te danken aan veel een grote transformatieprojecten. Dat blijkt uit een inventarisatie van de complete projectenlijst van de gemeente Amsterdam met alle bouwprojecten die in 2014 in aanbouw waren.


Wat vooral opvalt is de rol die de drie grootste woningbouwprojecten hierin hebben: Het gaat hier om woningbouwprojecten waarbij leegstaande kantoren worden getransformeerd naar studentenwoningen. Samen zijn deze projecten goed voor maar liefst 18 procent van de bouwproductie in de hoofdstad. Daarnaast wordt bijna een kwart (22 procent) van de nieuwe woningen in aanbouw gebouwd in oude kantoren of andere leegstaande gebouwen die een andere functie hadden.


Waar de bouwsector aanvankelijk volharde in de reflex van slopen en nieuwbouw, dringt nu door dat dit niet meer werkt. Een andere aanpak is nodig gebleken: van nieuwbouw naar hergebruik, van confectie naar maatwerk. Hergebruik is de nieuwe realiteit, waarbij zich kansen aandienen die er bij sloop of kaalslag niet zouden zijn.

Meer over deze inventarisatie in de Cobouw.


Comments


bottom of page