top of page
Zoeken

Funda voor herbestemming: heeft dit meerwaarde?

Recent is er binnen de vastgoedwereld een concept ontstaan voor de ontwikkeling van een ‘Funda’ voor her te bestemmen vastgoed. Hierop zijn alle panden die eventuele nieuwe functies kunnen huisvesten te plaatsen op één overzichtelijke site en dus makkelijk te vinden door projectontwikkelaars.


Op herbestemmen.nu worden de meningen van verschillende actoren zoals de makelaars, de ontwikkelaars en de aanbieders uiteengezet. Vooral de makelaars reageren enthousiast op een dergelijk initiatief, terwijl de andere partijen toch nog enigszins terughoudend zijn. Zo zien de ontwikkelaars hierdoor hun concurrentiepositie verkleinen en zijn de aanbieders bang voor eventuele extra kosten die verbonden zijn aan een inschrijving op een dergelijke aanbieder.

Een platform gericht op herbestemming kan zeker interessant zijn voor kleine partijen zoals SHS Delft, aangezien dit hun marktpositie in de vastgoedwereld ten opzichte van de grote commerciële partijen flink kan verbeteren. Deze grote, relatief oude bedrijven hebben reeds een eigen kennis– en contactennetwerk opgebouwd waarop men aanspraak kan maken, waardoor zij een grote voorsprong verkrijgen bij de vondst en (her)ontwikkeling van leegstaand vastgoed. Bovendien kan het een goed initatief zijn om de mogelijkheden rond herbestemming onder de aandacht te brengen binnen de vastgoedwereld.

Vraag is alleen wat de waarde van een geheel nieuw platform, vormgegeven zoals Funda zou zijn. Een dergelijke functie kan simpelweg worden opgenomen in de bestaande website, door het toevoegen van een nieuwe zoekfunctie. Een startpagina met onderwerp herbestemming, waarop niet alleen her te bestemmen projecten geplaatst kunnen worden maar welke tevens ruimte biedt voor het delen van kennis betreffende doelgroepen, subsidies, contactgegevens en aankomende evenementen, is van grotere waarde. Dit kan dan dé plek zijn waar creatieve ontwikkelaars en vastgoedaanbieders elkaar ontmoeten en waar nieuwe concepten worden gevormd.

Comments


bottom of page