top of page
Zoeken

‘Oude flat, nieuw begin’: bericht over de bewoners van de Studentenflat in het AD

Bijgewerkt op: 31 jan.

Bericht over de bewoners van de Studentenflat in het AD.

Op 11 maart 2015 is in het AD, Haagsche Courant, een interessante tekst verschenen over de bewoners van de Studentenflat Aan ’t Verlaat. Hierin vertellen zij over hun werkzaamheden tijdens de bouw en hun woonervaringen in de voormalige zusterflat.


DELFT | Op bijzondere wijze is er beweging gekomen in de woningmark voor studenten in Delft. Lange tijd stond de Zusterflat leeg, maar het pand biedt nu tijdelijke woonruimte aan 150 studerende jongeren. En die hebben zélf meegewerkt aan de herontwikkeling van de flat.

Schoenen slingeren rond en kratten bier staan opgestapeld in de gang. Een deur met daarop een poster van een naakte vrouw staat op een kier. De studenten voelen zich zo te zien al aardig thuis in de voormalige Zusterflat aan Aan ’t Verlaat in Delft. Tien jaar lang zal de flat, die langdurig heeft leeggestaan, aan 150 studenten woonruimte bieden. En daarmee is de kamernood in Delft weer een beetje gelenigd. ,,Er is nog altijd een toenemende vraag naar studentenkamers. Met name het aanbod aan onzelfstandige studentenkamers is klein,” zegt Simon van Zoest, voorzitter van de stichting Herontwikkeling tot Studentenhuisvesting (SHS) Delft. ,,Tegelijkertijd staan er veel kantoren en zorgtehuizen leeg. De opgave voor de toekomst ligt in het hergebruik, zoals nu gebeurd is met de Zusterflat.” Het gaat om het eerste tijdelijke herontwikkelingsproject in Nederland dat gebruikmaakt van de herziene Crisis= en herstelwet. ,,Hierdoor ontstaat de mogelijkheid om af te wijken van bestemmingsplannen.”

Korting Tijdens de bouw kregen toekomstige bewoners de mogelijkheid om mee te klussen, in ruil voor huurkorting. ,,Dit om financiële haalbaarheid van herbestemming te vergroten,” meldt van Zoest. Één van deze ‘klusstudenten’ is Max van Manen, ,,Door aan de bouw mee te werken verdiende ik een aardige korting op mijn eerste paar maanden huur. Bovendien leerde ik het gebouw en de toekomstige medebewoners kennen.” Van Manen heeft zo’n honderd uur meegewerkt. ,,We hebben schroefjes, planken en plinten verwijderd, wanden gesloopt, tapijt losgetrokken en muren geschilderd.” Via zijn studentenvereniging Virgiel is de 20-jarige student in aanraking gekomen met SHS Delft. ,,Ik woon nu met negen vrienden van de vereniging onder één dak. We delen een woonkamer, de keuken, douches en wc’s.” Onzelfstandige kamers met gedeelde voorzieningen, zoals een echt studentenhuis betaamt. ,,Je hebt hierdoor veel meer contact met huisgenoten. We eten, wonen en leven met elkaar.”

Joshua Jones is nog zo’n fanatieke student die heeft meegeholpen. ,,Ik heb de transformatie van dichtbij meegemaakt. Door mee te helpen ben ik op plekken geweest waar je nu niet meer mag komen, zoals in de machinekamer van de lift en op het dak.” Jones woont met vrienden van zijn vereniging op een verdieping. ,,Het geeft een huisgevoel, al laat de kwaliteit van het gebouw soms te wensen over.” Zijn buurman Toon Jansen beaamt dit. ,,Als je met twee mensen tegelijk doucht blijft er voor één douche niet meer dan een straaltje water over. Over het algemeen is het goed geregeld, maar het blijft een studentenhuis.” Ook Jansen heeft meegeholpen met klussen. ,,Mijn kamer was in het begin niet meer dan een lelijke betonnen bak.” Hij woont op de bovenste verdieping van de flat en heeft een weids uitzicht over Delft. ,,Het is een perfecte plek voor een studentenflat. Het Delftse Hout, de stad en de school zitten bij wijze van spreken om de hoek.”

Het succes van de voormalige Zusterflat smaakt naar meer. ,,We houden onze ogen en oren open, zegt de voorzitter van SHS.” ,,We zijn met GGZ aan het onderhandelen over een nieuwe samenwerking. We houden heel Delft in de gaten voor geschikte nieuwe locaties.” Minister Blok deelt de mening dat de Zusterflat zeker niet het laatste herontwikkelde gebouw van Delft mag zijn. ‘Onwijs knap dat dit door studenten gerealiseerd is. Er is geschiedenis geschreven en het doet de stad Delft enorm veel plezier’ zei de minister tijdens de officiële opening van de studentenflat Aan ’t Verlaat.

Kommentare


bottom of page